Elektrické plány Toyoty, Opel Astra Electric v prodeji a další novinky

22

Čvn '23

  • Toyota má velké plány na rozvoj elektromobility
  • Opel spustil prodej elektrické Astry, nabízí výhodný leasing
  • V Americe vítězí konektor Tesly a čeští studenti představili novou formuli


Dnes se podíváme na velké elektrické plány Toyoty, příchod elektrického Opelu Astra na trh, novou elektrickou formuli a zajímavost ze světa nabíjení elektromobilů v Americe. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete pod jednotlivými odstavci.

Začneme u velkých plánů na rozvoj elektromobility automobilky Toyota a její luxusní odnože Lexus. Za bývalého šéfa byla Toyota známá tím, že věří více hybridní technologii a vodíku než elektromobilům. Zastávala ale postoj, že každý má mít možnost volby. U tohoto postoje zůstává, ale můžeme pozorovat mnohem větší důraz na vývoj elektromobility. V roce 2026 bychom se tak měli dočkat prvního elektromobilu druhé generace, který ponese značku Lexus a dojezd má mít 1 000 kilometrů. Jelikož japonští inženýři nemají tolik ve zvyku mluvit do větru jako jejich američtí a čínští kolegové, je reálné, že se toho v uvedeném termínu opravdu dočkáme.

Z Japonska se přesuneme do Evropy k Opelu. Ten totiž začal prodávat plně elektrickou verzi Astry, což je první elektromobil v této modelové řadě. V Německu je k dispozici i za atraktivní leasingovou cenu 399 eur, tedy v přepočtu přibližně 9,5 tisíc korun. Na český trh by pak měla dorazit na podzim tohoto roku. Těšíte se na elektrickou Astru a přáli byste si, aby leasing za podobnou cenu byl k dispozici i tady?

Z Evropy se ale ještě přesuneme za jednou zajímavostí do Ameriky. Zatímco v Evropě jednoznačně vyhrál konektor CCS, který začala používat Tesla i automobilky z Dálného východu, v Americe to začíná vypadat na vítězství konektoru NACS od Tesly. Přechod na něj totiž oznámily automobilky Ford a General Motors, které standard CCS1 v USA spoluzakládaly. Stejný krok zvažuje i Stellantis. Vypadá to tedy, že alespoň v Americe Tesla se svým standardem prorazí.

Zakončíme u elektrické formule českého týmu. Úspěšný studentský tým e-Force totiž představil 12. generaci své elektrické formule pro seriál Formula Student. Nová formule spojuje dvě dosavadní formule do jedné. Místo autonomní formule DV.03 a pilotované formule FSE.11 tým bude mít pouze jednu, která bude soutěžit jak s pilotem za volantem, tak i v autonomních disciplínách. Letos se zúčastní minimálně čtyř závodů, tak držme palce, ať čeští studenti přivezou další úspěchy.

Zdroj:fdrive.cz

Sdílet:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest