Tesla jde po druhém milionu, překvapila i Wall Street

03

Čvc '23

Fotografie: Tesla

  • Tesla zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí 2023
  • Dodala 466 000 automobilů, čímž překonala očekávání Wall Streetu
  • Má nakročeno překonat i původní plán pro celý letošní rok

V oficiálním tiskovém komuniké se americká automobilka Tesla pochlubila dalším nárůstem výroby automobilů ve druhém čtvrtletí 2023 vůči prvnímu kvartálu. V něm se jí podařilo dodat celkem 422 000 vozidel, zatímco období duben až červen 2023 přineslo nový rekord; k zákazníkům vyrazilo celkem více než 466 000 nových Tesel. Finanční skupiny z Wall Streetu oficiálně očekávaly číslo 448 000. Výroba opět přesáhla dodávky, konkrétně vzniklo 479 700 aut a expedicí jich prošlo 466 140. Rozdíl necelých 13 000 jednotek je rovněž mezikvartálním zlepšením. Dominantní podíl na tomto výsledku má opět Tesla Model Y.

Je třeba ale dodat, že se o něco zlepšily i výsledky obou velkých Tesel Model S a X. Dohromady jich totiž výrobní linky opustilo téměř dvacet tisíc, konkrétně 19 489, přičemž dodáno bylo 19 225 aut.

Tesla za první pololetí kumulativně dodala kulatých 888 000 aut, takže v tuto chvíli jí stačí necelý milion ke splnění plánu dostat letos k zákazníkům celkem 1,8 milionu aut. Pokud se ale udrží současné tempo, je pravděpodobné, že tento plán padne a celoroční výsledky zamíří ke dvěma milionům. Závisí to ovšem na řadě faktorů, mimo jiné zda se podaří udržet současné velmi nízké ceny a jaký budou mít vliv na ostře sledované marže. Vzpamatovávat z nečekaného úderu se rovněž začíná čínská konkurence, která by ráda agresivního amerického vetřelce ze svého domácího trhu vystrnadila za každou cenu. Automobilka by také měla co nejdřív uvést očekávanou modernizaci Tesly Model 3 a doufat, že se její úspěch bude aspoň vzdáleně podobat suverénnímu Modelu Y.

 

 

Zdroj:fdrive.cz

Sdílet:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest