Chcete více peněz na wallbox? Žádejte už jen do 30. 6.

Mapa dobíjecích stanic

Podívejte se na aktualizovanou mapu dobíjecích stanic po České republice.

07

Čvn '23

  • Dotace na wallboxy se od září 2023 sníží na polovinu
  • Bonus v podobě 10 % budou mít jen tři kraje
  • Plnou výši můžete využít jen s žádostí do 30. 6. 2023

Příjem žádostí ve stávající etapě Nové zelené úsporám bude dle informací na novazelenausporam.cz ukončen 30. června 2023. Po krátké technicko-provozní přestávce nutné k implementaci zjednodušených postupů bude spuštěna zcela nová etapa programu a příjem žádostí se opět otevře v září 2023.

Co nás čeká nového?

V části Elektromobilita dojde k zásadní změně ve výši poskytované podpory, která bude snížena na polovinu v porovnání s výši vyplácenou před datem 30. 6. 2023. Od 1. 9. 2023 tedy bude výše dotační podpory „jen“ 15 000 Kč na jeden rodinný dům bez rozlišení počtu nabíjecích bodů. Ve strukturálně postižených krajích, kterými jsou Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský, je dotace zvýhodněna zvýšením jednotkové podpory o 10 %. Podmínkou získání této dotace je pouze v kombinaci s jinými opatřeními. Tedy, když budete chtít nabíjecí stanici, tak budete muset pořídit třeba fotovoltaiku. V této variantě společné dotace je navíc zahrnut kombinační bonus, který vám přinese 10 000 Kč.

Doporučení

Momentální výše dotace na jednu dobíjecí stanici přitom zatím činí 30 000 Kč, nebo 60 000 Kč na dva dobíjecí body pro jeden rodinný dům. Termín podání žádosti o podporu je však omezen už jen do 30. 6. 2023.„Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty dle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června letošního roku,“ nabádá Petr Valdman (ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky) s tím, že bližší podmínky podpory v nové etapě rezort představil zatím pro rodinné domy.

„Vzhledem k velké změně v dotacích evidujeme výrazně zvýšenou poptávku. Zatím však instalace nabíjecích bodů s vyřízením dotace zvládáme,“ dodává ředitel společnosti Grep energie s.r.o., která pod značkou Chytré Nabíjení instaluje nabíjecí stanice do domácností i firem a dodává: „Předpokládám, že limitní termín pro stihnutí dotací je zhruba polovina června. Budeme však dělat vše pro to, abychom i v druhé polovině měsíce zájemcům pomohli dosáhnout na současnou verzi dotačních podmínek.“

zdroj: fdrive.cz

Sdílet:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest